Leaderboard
728x15

LOSY KRÓLA PĄCZKA

Large Rectangle
,,Gdy uderzył wielki dzwon, 
objął w świecie pączek tron.
Król przez wszystkich ukochany,
piękny, pulchny i rumiany.
W brzuszku wprawdzie miał on dziurę, 
lecz w tej dziurze konfiturę"
J.Mączyński ,, Losy króla pączka "


Początkowo w kuchni polskiej pączki miały postać ciasta nadziewanego słoniną. Dopiero od XVI wieku zaczęto przyrządzać je na słodko. Teraz nie wyobrażamy sobie Tłustego Czwartku bez pączków z konfiturą różaną lub wiśnią, ale dawniej tego dnia przysmakami też były: pampuchy ( pączki gotowane na parze), bałabuchy (pszenne bułeczki polane roztopioną słoniną ze skwarkami), hreczuszki (pierogi z mąki gryczanej), oładki ( placki z zsiadłego mleka), raczuchy (placki wypiekane z gryczanej mąki) czy plińce (placki ziemniaczane).


Pączek powinien być pulchny, po nacisnięciu powracający do swojej objętości, z jasną obwódką świadczącą o świeżości tłuszczu. Uwielbiam, gdy w środku znajduje się czekolada lub budyń i to sporo. Moimi faworytami są też pączki parzone :)


Z roku na rok jem coraz mniej pączków w Tłusty Czwartek i zwracam większą uwagę na ich smak. Muszą zachwycić po prostu moje podniebienie :)
Banner