Leaderboard
728x15

JEŻYNA CZYLI POLSKA MALINA

Large Rectangle
Przemknęło kolejne lato. Jesień przywitała nas długo wyczekiwanym deszczem. Kończą owocowanie fioletowe jeżyny. Cieszyły moje podniebienie swoim cierpkim smakiem długie dwa miesiące. Za każdym razem zbierając miskę tych wspaniałych owoców zastanawiałam się, co tym razem z nich zrobić: lekką zupę owocową, gęsty napój z jogurtem, zapiekane z ciastem kruchym z lodami śmietankowymi czy nafaszerować nimi bułeczki drożdżowe. A może kilka rozgnieść i ze śmietaną i miodem wysmarować sobie suche łokcie. Nie przeszkadza mi ich kwaśny smak, ani malutkie drobinki wciskające się pomiędzy zęby. Żal mi będzie się z nimi rozstać na tak długie miesiące. Trochę więc jeszcze zamrożę i zrobię kilka butelek soku, aby delektować się nimi w czasie długich zimowych wieczorów :)







Już starożytni Grecy stosowali jeżyny do płukania jamy ustnej w celu wzmocnienia dziąseł :)

Banner